CHP'li Ateş'ten OVP Çıkışı: “Üretim ve İstihdam Üvey Evlat Olacak”

CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş, yeni OVP’yi eleştirerek sanayi, üretim ve istihdam kaybını durduracak somut bir reçete bulunmadığını ve reel sektörün nefesten mahrum bırakıldığını vurguladı.

CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından açıklanan 2027-2029 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program’a (OVP) ilişkin yazılı bir değerlendirme yayımladı. Ateş, açıklanan hedeflerin reel sektörde, sanayicide ve ihracatçıda bir karşılığı bulunmadığını ifade etti.

"SANAYİDEKİ KAN KAYBINI DURDURACAK REÇETE YOK"

Programın yüksek faiz odaklı bir anlayışla hazırlandığını savunan Türker Ateş, sanayi ve üretim sektörünün göz ardı edildiğini belirtti:

  • Üreticiye Yük: "Öncelik yüksek faizle enflasyonu düşürmek. Sanayici ve üreten daha uzun süre nefes alamayacak. Bütçe kaynakları yine faize akacak. Üretim ve istihdam bu program döneminde de üvey evlat olarak kalacak."
  • Hedef Revizyonları: Her yıl büyüme ve enflasyon hedeflerinin değiştirilip sonraki yıllara iyimser rakamlar yazılmasının sürdürülebilir bir ekonomi politikası olmadığını dile getirdi.

REEL SEKTÖR FİNANSMANA ULAŞAMIYOR

Ateş, sabit sermaye ve özel sektör yatırımlarındaki düşüşe dikkat çekerek şu verileri paylaştı:

  • Yatırımlarda Gerileme: Toplam sabit sermaye yatırımlarındaki artışın 2025'te %7,3 iken 2026'da %3,1'e; özel sektör yatırımlarındaki büyümenin ise %6,9'dan %2,8'e gerilediğini belirtti.
  • İstihdam Kaybı: 2025 yılında sanayide istihdamın 168 bin kişi azaldığını, 2026'nın ilk yarısında ise toplam istihdamın 77 bin kişi düştüğünü ifade etti.

"İNSANLAR İŞ ARAMAKTAN VAZGEÇİYOR"

İşsizlik oranlarındaki düşüşün gerçeği yansıtmadığını savunan Ateş, açıklamasını şu ifadelerle tamamladı:

"İnsanlar iş aramaktan vazgeçiyorsa işsizlik oranının düşmesi tek başına başarı değildir. Sanayici yatırım yapmak istiyor ancak finansmana ulaşamıyor. Türkiye'nin ihtiyacı üretken, güvenceli ve nitelikli istihdamdır."

Gündem Haberleri