Kars'ta XVI. Mantık Çalıştayı: Yapay Zekâ ve Felsefe Masada

Kars, konaklama ve doğa turizmindeki yükselişini XVI. Mantık Çalıştayı ile taçlandırıyor. Prof. Dr. Şafak Ural başkanlığındaki sempozyumun tüm detayları ve tebliğleri haberimizde.

Türk Turizminde yükselişini sürdüren kent: Güneşin Doğduğu kadim şehir Kars

Son yıllarda tarihi, mimarisi, şehir hayatı ile yükselişini sürdüren Kars, doğa ve kültür turizminde de önemli adımlar atıyor. Son bir yılda ondan fazla otel açlışı ile konaklama sorununu çözmekte olan Kars aslında Ardahan, Iğdır, Ağrı, Artvin’i de içine alan bir platonun merkezidir.

Ardahan ve Iğdır da hızla kış ve yaz turizminde mesafe alıyor. Yazın pamuk yetişen Iğdır bir yandan da Ağrı dağı ile dağcıların cazibe merkezi konumunda. Ardahan ve Kars illeri sınırındaki Çıldır Gölü ve Çıldır/Arpaçay ilçeleri de doğa turizminde Türkiye’nin ilgisini çekiyor. Buzlarla kaplı Çıldır Gölü manzaraları yazın da kano ve yelkenliler ile başka renge bürünüyor. Türklerin Anadolu’ya ilk girdiği tarihi Ani şehri, 20 bin öğrencisi ile gelişen Kafkas Üniversitesi de kültür merkezi konumunda. Dizi ve film sektörü de Kars’ı doğal plato olarak kullanıyor.

Prof. Dr. Şafak Ural’ın başkanlığını yürüttüğü Mantık Derneği ve Kafkas Üniversitesi bugün Kars’ta üç gün sürecek çok ilginç bir etkinliğe imza atıyor. 

XVI Mantık Çalıştayı Prof. Dr. Haldun Akpınar anısına “toplumsal hoşgörünün tavan yaptığı” Kars’ta düzenleniyor. Kafkas Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu ve Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Doç. Dr. Zeki Eraslan’ın onur kurulundaki çalıştayın yürütme kurulunda Prof. Dr. Şafak Ural, Doç.Dr. Ahmet Ekici ve öğretim üyeleri Çağlar Koç ve Yağmur Süllü görev alacak. Bilim Kurulunda da Prof. Dr’lar Engin Kılıç, Levent Gelibolu, Özlem Kunday, Abdulkadir Çüçen, Zekiye Kutlusoy, Mustafa Bozboğa, Nilgün Bozboğa olacak.

Kars Valisi Ziya Polat, Belediye Başkanı ve ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın Başkanlığını yürüttüğü Tarihi Kentler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ötüken Senger’in da davetli olduğu sempozyum’da Müyap Başkanı Bülent Seyhan ve eğitimci, Köy Enstitüleri Belgesel yapımcısı Çağatay Taşkın Yamen’e de teşekkür mektubu verilecek. Ankara ve İstanbul’dan gelen 50’ye yakın bilim adamı ve felsefe mantık öğrencisinin hazır bulunacağı sempozyumda Topkapı Üniversitesi İTBF Dekanı Prof. Dr. Özlem Kunday, ASB Rektörü Prof. Dr. Musa Kerim Arıcan ve Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu açılış konuşması yapıyor. Çalıştayda sunulacak tebliğler de şöyle:

Değillemenin nicelleştirilmesi ve Bayes teoremi (Prof. Dr. Şafak Ural) Mantık açısından eleştirel düşünme (Prof. Dr. Zekiye Kutlusoy), Tıbbi Kavramların Tıp Felsefesi perspektifinden analizi (Prof. Dr. Mustafa Bozboğa), Düşünen özne mi, soruşturan toplum mu? (Prof. Dr. A. Kadir Çüçen), Kişiselleştirilmiş tıp, veri entegrasyonu ve gelecek vizyonu (Prof. Dr. Nilgün Bozboğa) Farabi Felsefesinde Mantık Felsefesi ve Günümüz açısından değeri (Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan), Cedel, Diyalektiğin İslam Dünyasında kullanımı, (Ayşe Serpen), Lotze’nin Mantık alanındaki katkıları (Dr. Öğretim Üyesi Çağlar koç), Mantık ve dil felsefesi arasındaki ilişki ( Dr. Yağmur Süllü), Bireysel Akıl Yürütmeden Kollektif Akıl Yürütmeye (Gizem Şerifoğlu), Mantıksal Formdan Normatif Pratiğe (Alperen Ceylan), Mizah Mantığının İlkeleri (Resul Genç), Üretken Dil Modelleri ve Mantık (Dr. Öğretim Üyesi Tolgahan Toy).

Gündem Haberleri