Tolgahan Erdoğan'dan CHP İstanbul İl Başkanlığı Analizi: "İl Başkanı Kim Olacak?"

Gazeteci Tolgahan Erdoğan, mahkeme kararının ardından CHP İstanbul İl Başkanlığı için öne çıkan Gürsel Tekin, Mehmet Ali Yüksel, Ali Şeker ve Selçuk Sarıyar gibi kritik isimleri ve kulislerdeki son gelişmeleri kaleme aldı.

Gazeteci Tolgahan Erdoğan, İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin tedbir kararını kaldırması ve Gürsel Tekin’in görevinin sona ermesinin ardından CHP İstanbul İl Başkanlığı kulislerinde yaşanan hareketliliği kaleme aldı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve MYK’nın vereceği kararın yalnızca yeni il başkanını belirlemeyeceğini vurgulayan Erdoğan, İstanbul'daki siyasi dengelerin yeniden şekillendiğini belirtti.

GÜRSEL TEKİN VE MEHMET ALİ YÜKSEL İSMİ ÖNE ÇIKIYOR

İl başkanlığı yarışı için masa üstündeki en güçlü seçenekleri değerlendiren Erdoğan, süreçte öne çıkan iki ana aktöre dikkat çekti:

"Gürsel Tekin, mahkeme kararının ardından atanarak ve ardından seçilerek İstanbul’a hizmet etmek istediğini gösteriyor. Süreçte maruz kaldığı baskılar nedeniyle partililerden 'Bedel ödedi, İstanbul Tekin’in hakkıdır' desteği alıyor. Diğer taraftan Kâğıthane eski İlçe Başkanı Mehmet Ali Yüksel ise Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve Kurultay sürecinde Kılıçdaroğlu’na yakın duruşuyla dikkat çekti. Disiplin sürecine rağmen partiye verdiği emeğin karşılığını bekliyor."

KULİSLERDEKİ SÜRPRİZ İSİMLER: ALİ ŞEKER VE SELÇUK SARIYAR

İl başkanlığı için ismi geçen alternatif isimleri de aktaran Erdoğan; parti içi sol kanadın temsilcilerinden 25, 26 ve 27. Dönem Milletvekili Ali Şeker’e Örgütlenmeden sorumlu Orhan Sarıbal’ın sıcak baktığını belirtti. Eski İBB Başkanvekili Selçuk Sarıyar’ın ise Oğuz Kaan Salıcı’ya yakınlığı ve Kılıçdaroğlu’nun güven duyduğu isimler arasında yer alması dolayısıyla adaylık görüşmelerini sürdürdüğünü ifade etti.

İşte Erdoğan'ın yazısı:

CHP İstanbul’da Yeni Dönem: İl Başkanı Kim Olacak?

İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi, CHP İstanbul İl Kongresi’ne ilişkin tedbir kararının kaldırılmasına hükmetti. Böylece Gürsel Tekin’in İstanbul İl Başkanlığı görevi sona erdi.

Şimdi parti içinde herkes aynı sorunun cevabını arıyor:

CHP İstanbul İl Başkanı kim olacak?

Aslında yaklaşık bir ay önce gerçekleştirilen MYK toplantısının ardından siyaset gündemine önemli bir iddia düşmüştü. Bazı gazeteciler, Kâğıthane eski İlçe Başkanı Mehmet Ali Yüksel’in İstanbul İl Başkanı olarak atanmasına karar verildiğini öne sürmüştü.

Ancak parti yönetimi, alındığı iddia edilen bu kararı Yüksel’e tebliğ etmek yerine mahkemenin vereceği kararı beklemeyi tercih etti. Mehmet Ali Yüksel ise bu süreçte parti içindeki birçok önemli isimle görüşmeler gerçekleştirdi; herhangi bir tartışmaya meydan vermeden, süreci sakin ve kontrollü bir şekilde yönetti.

Gürsel Tekin yeniden aday mı ?

Gürsel Tekin, dün İstanbul İl Başkanlığı’nda düzenlenen üye katılım töreninde yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Genel Merkez ve Genel Başkan ile zaten temasımız var. Herhangi bir sorunumuz yok. Önümüzdeki günlerde partimizin genel başkanı ve genel merkezi, yeniden yapılanma konusunda kararını verecektir.”

Tekin ayrıca, 13 aydır partiyi çektiği kredilerle ayakta tuttuğunu ve çalışanların maaşlarını bu kredilerle ödediğini belirtti.

Aynı günün akşamında CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte, YDK Üyesi Yiğit Acar’ın Büyükada’daki düğününe katılan Tekin’in Kılıçdaroğlu ile aynı masada oturması da dikkatlerden kaçmadı.

Gürsel Tekin, yaptığı açıklamalarla mahkeme kararının ardından önce atanarak, daha sonra ise seçilerek İstanbul’a hizmet etmek istediğini açıkça ortaya koyuyor.

Tekin’in bu süreçte maruz kaldığı hakaretler, tehditler ve küfürler nedeniyle birçok partili de sosyal medya paylaşımlarıyla kendisine destek veriyor. Bu paylaşımlarda en sık kullanılan ifade ise oldukça dikkat çekici:

“Bedel ödedi, hakaretlere maruz kaldı. İstanbul Tekin’in hakkıdır.”

Mehmet Ali Yüksel'in beklentisi

İstanbul İl Başkanlığı için adı geçen bir diğer güçlü isim ise Mehmet Ali Yüksel.

Yüksel, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda Genel Başkan Danışmanı olarak görevlendirilmiş ve ikinci tur öncesinde İstanbul İl Örgütü’nün yeniden toparlanmasında önemli bir rol üstlenmişti.

Daha sonra gerçekleştirilen 38. Olağan Kurultay sürecinde de adı İstanbul İl Başkanlığı için öne çıkmıştı. Ancak o dönemde sağlanan uzlaşma sonucunda aday olmak yerine Cemal Canpolat’a destek vermeyi tercih etmişti.

Mehmet Ali Yüksel, 38. Olağan Kurultay’dan bugüne uzanan süreçte Kemal Kılıçdaroğlu’na yakınlığını koruyan nadir isimlerden biri oldu. Hatırlanacağı üzere Yüksel, 30 ilçe başkanıyla birlikte “arınma bildirisi”ne imza attığı gerekçesiyle Özgür Özel yönetimi tarafından Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edilmiş ve ardından partiden ihraç edilmişti.

Şimdi Mehmet Ali Yüksel de tıpkı Gürsel Tekin gibi, partiye verdiği emeğin karşılığını almak istiyor.

Kulislerde başka isimlerde var.

İstanbul İl Başkanlığı için yalnızca Gürsel Tekin ve Mehmet Ali Yüksel’in isimleri konuşulmuyor. Son günlerde bazı sürpriz isimlerin de öne çıktığını görüyoruz.

Bunlardan biri, parti içinde sevilen isimler arasında yer alan 25, 26 ve 27. Dönem Milletvekili Ali Şeker. Örgütlenmeden sorumlu Orhan Sarıbal’ın da Şeker’in ismine sıcak baktığı ifade ediliyor. Ali Şeker, parti içindeki sol kanadın öne çıkan temsilcilerinden biri olarak biliniyor.

Kulislerde adı geçen bir diğer isim ise Selçuk Sarıyar.

Sarıyar, daha önce Beşiktaş Belediye Meclisi ve İBB Meclisi üyeliği görevlerinde bulunmuş, bir dönem de İBB Başkanvekilliği yapmıştı. O da Mehmet Ali Yüksel gibi 38. Olağan İstanbul İl Kongresi’nde aday olmak istemiş, ancak son anda Cemal Canpolat’a desteğini açıklamıştı.

Selçuk Sarıyar ayrıca Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde Kemal Kılıçdaroğlu’nun ABD ziyaretinde kendisine eşlik etmişti. Kılıçdaroğlu’nun sevdiği ve güvendiği isimler arasında yer alan Sarıyar, parti içinde Oğuz Kaan Salıcı’ya yakınlığıyla biliniyor. Son dönemde ise İstanbul İl Başkanlığı görevini istediğini yakın çevresiyle paylaştığı ve bu doğrultuda çeşitli görüşmeler gerçekleştirdiği öne sürülüyor.

Kemal Bey kimi tercih edecek?

Her ne kadar bu isimler parti içinde öne çıksa da kulislerde partililerin henüz duymadığı başka isimlerin konuşulması da mümkün. Bazı isimlerin doğrudan Kemal Kılıçdaroğlu’na önerildiği de belirtiliyor.

Şimdi bütün gözler, hafta içinde yapılması beklenen MYK toplantısına çevrilmiş durumda.

Kemal Bey; Gürsel Tekin, Mehmet Ali Yüksel, Ali Şeker veya Selçuk Sarıyar’dan birini mi tercih edecek? Yoksa yine şapkadan tavşan çıkararak partililerin ve MYK üyelerinin karşısına hiç beklenmeyen sürpriz bir isim mi getirecek?

CHP İstanbul örgütünde taşlar yeniden yerinden oynuyor. Verilecek karar yalnızca yeni il başkanını belirlemeyecek; aynı zamanda partinin İstanbul’daki yeni güç dengesini ve önümüzdeki dönemin siyasi rotasını da şekillendirecek.

Bu nedenle asıl soru yalnızca “İstanbul İl Başkanı kim olacak?” değil.

Asıl soru şu:

CHP İstanbul’da yeni dönemin merkezinde kim yer alacak?

Gündem Haberleri