Utku Gümrükçü’den ‘Gayriahlaki Transfer Borsası’ Çıkışı: Siyasi Ahlak Yasası Şart

CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, partiler arası transferlere tepki göstererek Siyasi Etik Kanunu ve seçmenin "Geri Çağırma Hakkı"nı kapsayan 3 sütunlu reform paketini açıkladı.

CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, son dönemde artan partiler arası transferleri "gayriahlaki transfer borsası" olarak nitelendirerek sert tepki gösterdi. Seçmen iradesinin gasp edildiğini belirten Gümrükçü, siyasette yozlaşmanın önüne geçilmesi amacıyla acilen Siyasi Etik ve Ahlak Yasası'nın çıkarılması için çağrıda bulundu.

"EMANET KOLTUKLAR ŞAHSİ MÜLK DEĞİLDİR"

Bir partinin amblemi ve örgütün emeğiyle seçilen isimlerin taraf değiştirmesini gayrimeşru olarak tanımlayan Gümrükçü, makamların kişisel mülk gibi taşınamayacağını vurguladı. Bir belediye başkanının görev süresi içinde parti değiştirmesi durumunda belediye başkanlığı görevinin kendiliğinden sona ermesi gerektiğini savunan Gümrükçü, bu kişilerin ancak istifa edip yeniden aday olarak halkın karşısına çıkabileceğini ifade etti.

SİYASETTE GÜVENİN TEMELİ: ÜÇ SÜTUNLU REFORM MODELİ

Siyasal sistemdeki tıkanıklığın aşılması adına üçlü bir denetim mekanizması öneren Gümrükçü, reform paketini oluşturan temel ilkeleri şu şekilde açıkladı:

  • Seçilmiş Makam Taşınamaz: Parti değiştiren seçilmişlerin unvan ve makamları kendiliğinden düşmelidir.
  • Geri Çağırma Hakkı: Vaatlerini unutan veya partisini değiştiren yöneticilere karşı halka, 5 yıllık görev süresinin dolmasını beklemeden yetkiyi geri alma hakkı tanınmalıdır.
  • Şeffaflık ve Dürüstlük: Siyasetçilerin mal varlığı ile çıkar ilişkileri şeffaflaştırılmalı, kamu görevi ile özel çıkar sınırları netleştirilmelidir.
  • Eşit Uygulama: Siyasi etik kuralları tüm partilere ve tüm seçilmişlere ayrımsız uygulanmalıdır.

"YAPAY ZEKÂ İLE DEĞİL LİYAKAT VE ÖRGÜT TERBİYESİYLE SİYASET"

Aday belirleme süreçlerindeki hataların parti içi kopuşlara zemin hazırladığını belirten Gümrükçü, parti geçmişi ve tarlada izi olmayan kişilerin makamlara taşınmasını eleştirdi. Yapay zekâ uygulamaları ya da kişisel yakınlıklar üzerinden yürütülen siyaset anlayışının örgüt bilincini zedelediğini vurgulayan Gümrükçü, siyasi etiğin yolunun parti içi demokrasi ve liyakatten geçtiğini ifade etti.

Gündem Haberleri