CHP Kurultayında Kritik Gelişme: 9 Vekilin Dosyası Ayrıldı

CHP Kurultayında Kritik Gelişme: 9 Vekilin Dosyası Ayrıldı

CHP 38. Olağan Kurultayı soruşturmasında flaş gelişme! Özgür Özel dahil 9 vekilin dosyası ayrıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP'nin 38. Olağan Kurultayı'nda yaşanan "oy karşılığı menfaat sağlama" iddialarına ilişkin soruşturmada önemli bir adım attı. Soruşturma kapsamında adı geçen 9 milletvekilinin dosyası, yasama dokunulmazlığı nedeniyle ana dosyadan ayrıldı. Bu isimler arasında CHP Genel Başkanı Özgür Özel de bulunuyor.

Başsavcılık, soruşturmayı Siyasi Partiler Kanunu'nun 112. maddesi çerçevesinde yürütüyor. Kurultay sürecinde bazı partililere haksız çıkar sağlandığı ve usulsüzlük yapıldığı yönündeki şikayetler üzerine başlatılan soruşturma, siyasi kulislerde büyük yankı uyandırdı.

Dosyaları ayrılan milletvekilleri şunlar:

  • CHP Genel Başkanı ve Manisa Milletvekili Özgür Özel
  • Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin
  • Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır
  • İstanbul Milletvekili Gökhan Günaydın
  • İstanbul Milletvekili Özgür Karabat
  • İstanbul Milletvekili Turan Taşkın Özer
  • Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu
  • Ankara Milletvekili Umut Akdoğan
  • Malatya Milletvekili Veli Ağbaba

Bu milletvekilleri hakkında "Siyasi Partiler Kanunu'na muhalefet" suçlamasıyla ayrı bir soruşturma yürütülecek. Soruşturmayı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesindeki Parlamenter Suçları Soruşturma Bürosu yürütecek.

Dosyaların ayrılmasının en önemli nedeni, milletvekillerinin sahip olduğu yasama dokunulmazlığı. Bu durum, vekiller hakkında doğrudan soruşturma yapılmasını zorlaştırıyor.

Parlamenter Suçları Soruşturma Bürosu, dosyaları ayrılan milletvekilleri hakkında ayrı ayrı soruşturma yürütecek. Gerekli görülmesi halinde, TBMM'den dokunulmazlıklarının kaldırılması talep edilebilir.

Kaynak: Haber Merkezi