CHP'li Bulut: Amaç gazetecilere gözdağı vermek
İstanbul'da BirGün gazetesi web koordinatörleri ve sorumlu müdürü gözaltına alındı. Gözaltılar, basın özgürlüğüne yönelik endişeleri artırdı.
İstanbul'da BirGün gazetesi web yayın koordinatörleri Uğur Koç, Berkant Gültekin ve sorumlu müdürü Yaşar Gökdemir, bugün sabah saatlerinde gözaltına alındı. Gözaltı kararının, gazetede yayınlanan bir haberle ilgili olduğu belirtildi. Bu gelişme, basın özgürlüğü ve gazetecilere yönelik baskılar konusunda endişeleri artırdı.
Gözaltı haberinin duyulmasının ardından siyaset dünyasından ve basın camiasından tepkiler yükseldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, gözaltıları "hukukun değil kötücül bir aklın ürünü" olarak nitelendirdi. Bulut, bu tür uygulamaların muhalif sesleri susturmayı amaçladığını ve gazetecilere gözdağı vermek olduğunu ifade etti.
Gözaltına Alınma Gerekçesi: Hangi Haber İddialara Neden Oldu?
Gözaltıların, Sabah Gazetesi'nde yayınlanan bir haberin BirGün gazetesi tarafından da yayınlanması üzerine başlatılan soruşturma kapsamında gerçekleştiği öğrenildi. İddiaya göre, söz konusu haberin içeriği nedeniyle "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçlamasıyla soruşturma açıldı. Gazeteciler, bu soruşturma kapsamında ifade vermek üzere gözaltına alındılar.
SİYASİ TEPKİLER ART ARDA GELDİ
* CHP'den Sert Tepki: CHP'li vekiller, gözaltıları kınayarak basın özgürlüğünün önemine vurgu yaptı. CHP Milletvekili Özgür Özel, "Gazetecileri susturmak, gerçekleri karartmaktır" dedi.
* Diğer Partilerden Destek: Gözaltılara diğer muhalefet partilerinden de tepki geldi. DEVA Partisi Sözcüsü, "Basın özgürlüğü demokrasinin vazgeçilmezidir. Bu tür baskılara karşı duracağız" şeklinde konuştu.
* Uluslararası Kuruluşlardan Çağrı: Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) ve Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) gibi uluslararası kuruluşlar, Türk yetkililere çağrıda bulunarak gazetecilerin serbest bırakılmasını ve basın özgürlüğüne saygı gösterilmesini istedi.
GAZETECİLER SERBEST BIRAKILDI MI?
Gözaltına alınan gazetecilerin emniyetteki işlemleri devam ediyor. Avukatları aracılığıyla yapılan açıklamada, gazetecilerin ifade verdikleri ve en kısa sürede serbest bırakılmalarını bekledikleri belirtildi. Konuyla ilgili gelişmeler yakından takip ediliyor.
Basın Özgürlüğü ve Gazetecilere Yönelik Baskılar Tartışması
Türkiye'de son yıllarda basın özgürlüğü ve gazetecilere yönelik baskılar sıkça gündeme geliyor. Birçok gazeteci, yazdıkları haberler nedeniyle soruşturmalarla karşı karşıya kalıyor, tutuklanıyor ve hatta hapis cezalarına çarptırılıyor. Bu durum, uluslararası kamuoyunda Türkiye'nin basın özgürlüğü karnesini olumsuz etkiliyor. Gazetecilere yönelik bu tür uygulamaların, demokrasinin temel ilkeleriyle çeliştiği ve ifade özgürlüğünü kısıtladığı savunuluyor.
BirGün gazetesi çalışanlarına yönelik gözaltılar, Türkiye'de basın özgürlüğü tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Siyasi tepkiler ve uluslararası çağrılar, konunun önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. Gazetecilerin serbest bırakılması ve basın özgürlüğünün güvence altına alınması, demokrasinin sağlıklı işlemesi için hayati önem taşıyor.