Orta Doğu'da Aleviler Neden Endişeli? Bölgedeki Siyasi Baskılar Artıyor mu?
DİB'in "Bölgede Barış ve Adalet" konferansında Orta Doğu'daki çatışmalar, Alevi ve Kürtlerin sorunları konuşuldu. Suriye'deki Alevilerin durumu endişe veriyor!
Demokrasi İçin Birlik Platformu (DİB), Süleyman Seba Kültür ve Sanat Merkezi'nde "Bölgede Barış ve Adalet Konferansı" düzenleyerek Orta Doğu'daki artan çatışmalara ve bölgedeki Kürt ve Alevilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Konferansta Suriye'deki iç savaş sonrası durum, Alevilerin karşı karşıya olduğu tehditler, Kürtlerin güvenlik sorunları ve Filistinlilere yönelik soykırım konuları masaya yatırıldı.
DİB üyesi Levent Tüzel, konferansta yaptığı konuşmada bölgede yaşayan Alevilerin çeşitli kaygılar taşıdığını ve bu kaygıları giderecek güçlerin henüz devrede olmadığını belirtti. Tüzel, iktidarın faşist bir yönetime doğru hızla ilerlediğini de vurgulayarak güncel siyasi gelişmeleri eleştirdi.
Siyasi Baskılar ve Yargılamalar Artıyor
Tüzel, her geçen gün yeni skandal sayılabilecek haberlerle karşılaştıklarını belirterek, iktidarın eleştirildiği için insanların gözaltına alındığını, tutuklanmayacak suçlamalarla siyasetçilerin, gazetecilerin ve hukukçuların tutuklandığını ifade etti. İstanbul Barosu gibi anayasal bir kuruma görevden alma davası açılabildiğini, seçimlerde ittifak yapmış güçlerin operasyonlarla tutuklandığını ve halkın seçtiği belediye başkanlarının görevden alındığını söyledi.
Tüzel, bu örneklerin çok sık yaşanmaya başladığını ve iktidarın tek adam yönetiminden faşist bir yönetime doğru ilerlediğini savundu.
Orta Doğu'da Yeni Rejimler ve Tehditler
Filistin'de 7 Ekim'den bu yana İsrail'in saldırılarıyla başlayan sürecin Suriye'de Esad rejiminin yıkılmasıyla yeni bir aşamaya evirildiğini belirten Tüzel, Amerika'nın bölgede sınırları ve yönetimleri yeniden dizayn ettiğini iddia etti.
Tüzel, Suriye'deki Alevilerin durumuna dikkat çekerek, gelen haberlere göre ciddi bir kaygı ve tehdit altında olduklarını, bu durumu önleyebilecek güçlerin henüz devreye girmediğini belirtti. Suriye halkının kendi kaderini belirlemesi ve demokratik geleceklerini oluşturması gerektiğini vurguladı.

Çözüm Süreci ve Beklentiler
Tüzel, yeni çözüm süreci hakkında Erdoğan yönetiminin bu meseleyi ele alış biçimiyle başta Kürtler olmak üzere ülkedeki demokrasi güçlerinin beklentilerinin çeliştiğini söyledi. İktidarın "terörsüz Türkiye" dediğini, ancak halkların demokrasi, eşit haklar, ortak yaşam, demokratik bir anayasa ve barışçıl bir çözüm istediğini ifade etti.
ALEVİLERİN SURİYE'DEKİ DURUMU
Açılış konuşmasının ardından "İktidar Değişimi Sonrası Suriye'de Aleviler" başlıklı bir oturum düzenlendi. Oturum moderatörü Aydın Deniz, Suriye'deki gelişmelerde yükselen bir çığlığın olduğunu ve bu çığlığın henüz toplu katliamlara dönüşmese bile baskının, şiddetin ve cinayetlerin arttığı bir dönemi işaret ettiğini belirtti. Deniz, tüm dünyadaki Alevilerin soykırıma dönebilecek gelişmeleri kaygıyla izlediğini söyledi.
OLASI KATLİAM ENDİŞESİ
Deniz, "Korucu unsur dışında bıraktığı tüm ötekiler içerisinde Dürziler, Hıristiyanlar ve Aleviler de yer alıyor. Bunun sonucunda ileride gerçekten de ötekileştirmenin daha da ötesinde bu saldırıların bir toplu katliamlara dönüştürme ihtimalinden de ciddi kaygı duyuyoruz" dedi.