Kağızman'da Kayyum Ataması: DEM Parti'nin Tepkisi

Kağızman'da Kayyum Ataması: DEM Parti'nin Tepkisi

Kars Kağızman Belediyesi'ne kayyum atandı! Belediye Başkanı Mehmet Alkan'ın "terör örgütü üyeliği" suçundan aldığı ceza sonrası görevden alındı.

Kars'ın Kağızman ilçesi belediye başkanı Mehmet Alkan, İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alındı ve yerine kayyum atandı. Bu karar, Alkan'ın "Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma" suçundan aldığı 6 yıl 3 ay hapis cezasının kesinleşmesi üzerine alındı. Kağızman Kaymakamı Okan Daştan, belediye başkan vekili olarak görevlendirildi.

Bu gelişme üzerine DEM Parti, sosyal medya üzerinden sert bir tepki gösterdi. Partiden yapılan açıklamada, kayyum atamasının halkın iradesine karşı bir darbe olduğu belirtildi. Ayrıca, belediyelerin halka hizmet ettiği ve yolsuzluk düzenini bozduğu için hedef alındığı iddia edildi.

İçişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada, kayyum atamasının yasal prosedürler çerçevesinde gerçekleştirildiğini vurguladı. Bakanlık, Alkan'ın aldığı hapis cezasının Anayasa'nın 127. maddesi ve Belediye Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince görevden alınmasına neden olduğunu belirtti.

GÖREVDEN ALINMA GEREKÇESİ

Mehmet Alkan'ın görevden alınma gerekçesi, Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararıyla kesinleşen "Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma" suçundan aldığı 6 yıl 3 ay hapis cezasıdır. İçişleri Bakanlığı, bu durumun Anayasa ve ilgili kanunlar gereğince görevden alınmayı zorunlu kıldığını açıkladı.

YENİ GÖREVLENDİRME

Alkan'ın yerine Kağızman Kaymakamı Okan Daştan, Kağızman Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirildi. Bu görevlendirme, aynı kanunun 45'inci ve 46'ncı maddeleri uyarınca yapıldı.

DEM PARTİ'NİN TEPKİSİ

DEM Parti, Kağızman'a yapılan kayyum atamasına sert tepki gösterdi. Parti, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, kayyum atamasının halkın iradesine karşı bir darbe olduğunu vurguladı.

* Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

* "Halkın iradesinden korkanlar yine devrede!"

* "Kars Kağızman Belediyesine atanan kayyım, AKP iktidarının halkın seçme ve seçilme hakkına karşı açtığı savaştır."

* "Belediyelerimiz halka hizmet ettiği, yolsuzluk düzenini bozduğu için hedef alınıyor."

DEM Parti, kayyum uygulamalarına karşı mücadele edeceklerini ve halkın kazanacağını belirtti. Açıklamada, "Kayyım düzeni çökecek, halk kazanacak!" ifadeleri kullanıldı.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NIN AÇIKLAMASI

İçişleri Bakanlığı, kayyum atamasıyla ilgili yaptığı açıklamada, kararın yasal prosedürler çerçevesinde alındığını vurguladı.

"Kars ili Kağızman İlçe Belediye Başkanı Mehmet Alkan'ın, Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesinin 2020/44 esas sayılı dosya kapsamında 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası alması nedeniyle, Mehmet Alkan Anayasa'nın 127. maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 47. maddesi gereğince geçici bir tedbir olarak İçişleri Bakanlığınca görevden uzaklaştırılmıştır."

Açıklamada, görevden almanın yasal dayanakları ve Kağızman Kaymakamı Okan Daştan'ın görevlendirilmesiyle ilgili bilgiler yer aldı.