Nasuh Mahruki'ye Hapis Cezası: Sosyal Medya Paylaşımı mı Etkili Oldu?
AKUT kurucusu Nasuh Mahruki'ye sosyal medya paylaşımları nedeniyle hapis cezası verildi. Mahkeme 11 ay 20 gün hapis cezası verdi ancak hükmün açıklanmasını geri bıraktı.
AKUT kurucusu Nasuh Mahruki, sosyal medya paylaşımları nedeniyle yargılandığı davada hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Mahruki'ye 11 ay 20 gün hapis cezası verdi ancak hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. Karar, İstanbul 15. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada açıklandı.
Davanın Geçmişi ve Gerekçesi
Nasuh Mahruki, YSK Başkanı Ahmet Yener'in elektronik seçime ilişkin açıklamalarına yönelik sosyal medyadan tepki göstermişti. Mahruki, paylaşımlarında seçimlerin çalınabileceği ve denetim yapılmaması halinde sonuçların meşru olmayacağı yönünde ifadeler kullanmıştı. Bu ifadeler, "yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçu kapsamında değerlendirilerek hakkında dava açılmıştı.
Mahruki'nin İfadeleri ve Savunması
Naasuh Mahruki, sosyal medya hesabından şu ifadeleri kullanmıştı: "Büyük Türk milleti, çok dikkatli ve uyanık olmalısın. İktidar ve YSK son bir kez daha seçimleri çalmak için tezgah kuruyor. Bilgisayar Mühendisleri Odası erken yapılacak bir Cumhurbaşkanlığı seçiminde mutlaka senin adına denetim yapma yetkisine sahip olmalıdır. Denetlenmezlerse oylarımızı çalarlar, sahtesiyle değiştirirler ve seçimi yine yasa dışı kazanırlar. Bu Türkiye Cumhuriyeti’nin sonu olur ve bu son en kötü kabuslarınızda bile göremeyeceğiniz kadar korkunç olur."
Mahruki, savunmasında sözlerinin eleştiri ve uyarı niteliğinde olduğunu, herhangi bir yanıltıcı bilgi yayma kastı taşımadığını belirtmişti. Ayrıca, ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini savunmuştu.
Duruşma ve Karar Anı
İstanbul 15. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Nasuh Mahruki, eşi Mine Mahruki, CHP Ankara Milletvekili Ali Gökçek ve avukatları katıldı. Duruşma savcısı, esas hakkında mütalaasında Mahruki hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası talep etmişti. Mahkeme heyeti, yargılama sonucunda Mahruki'yi 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırdı ancak hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.
Mahruki, daha önce bu dava kapsamında 14 gün tutuklu kalmıştı.
Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Ne Anlama Geliyor?
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı, sanığın belirli bir süre (genellikle 5 yıl) içinde kasıtlı bir suç işlememesi halinde cezasının düşmesi anlamına geliyor. Bu süre zarfında suç işlememesi durumunda, Mahruki hakkında verilen hapis cezası ortadan kalkacak.