TBMM Başkanlığı Seçimi 28 Mayıs'ta
TBMM Başkanlık seçimi için geri sayım başladı! 28 Mayıs'ta başlayacak süreçte Meclis Başkanı kim olacak?
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı için seçim süreci başlıyor. Mevcut başkan Numan Kurtulmuş'un görev süresinin dolmasıyla birlikte, 28. Dönem ikinci devre başkanlık seçimi 28 Mayıs'ta başlayacak.
TBMM Başkanı seçimi, Meclis çalışmalarının etkinliği ve siyasi dengeler açısından büyük önem taşıyor. Yeni başkanın seçimi, Meclis'in önümüzdeki dönemde izleyeceği politikaları ve yasama faaliyetlerini doğrudan etkileyecek. Seçim süreci, siyasi partiler arasındaki rekabeti ve olası ittifakları da gündeme getirecek.
İşte TBMM Başkanlığı seçimiyle ilgili bilinmesi gerekenler:
- Adaylar 28 Mayıs'tan itibaren 5 gün içinde TBMM Başkanlığı'na bildirilecek.
- TBMM Genel Kurulu, adaylık sürecinin ardından 5 gün içinde toplanarak gizli oyla seçim yapacak.
- Kurban Bayramı tatili nedeniyle Meclis Başkanı seçiminin 3 veya 4 Haziran'da yapılması bekleniyor.
- Seçimin ilk iki turunda üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu (400 oy) aranacak.
- Üçüncü turda ise salt çoğunluk (301 oy) yeterli olacak.
Seçimlerde herhangi bir aday, ilk iki turda gerekli çoğunluğu sağlayamazsa, üçüncü turda salt çoğunluk aranacak. Eğer üçüncü turda da salt çoğunluk sağlanamazsa, en çok oy alan iki aday arasında dördüncü bir oylama yapılacak ve en fazla oy alan üye TBMM Başkanı seçilecek.
Meclis Başkanlığı koltuğuna bugüne kadar 30 milletvekili oturdu. Eğer Numan Kurtulmuş dışında bir isim seçilirse, bu kişi Türkiye Cumhuriyeti'nin 31. TBMM Başkanı olacak. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ten bu yana birçok önemli isim Meclis'i yönetti.
GEÇMİŞ DÖNEMLERDEKİ MECLİS BAŞKANLARI
TBMM'nin ilk başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmuştu. En uzun süre görev yapan Meclis Başkanı ise Mustafa Abdülhalik Renda oldu. En kısa süre görev yapan ise İsmet Sezgin'di. En çok TBMM Başkanı çıkaran il ise İstanbul oldu.
Kaynak: Haber Merkezi