CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ev sahipliğinde Parti Genel Merkezi’nde düzenlenen "Millî Bilinç Güçlü Türkiye - Hakkını Alan Emekçi" buluşmasında, staj ve çıraklık sigortası mağdurları ve federasyon temsilcileri kürsüye çıktı.
CHP Genel Sekreteri, MYK ve Parti Meclisi üyeleri, Kadın ve Gençlik Kolları Başkanları ile Türkiye’nin 81 ilinden gelen temsilcilerin katıldığı program, iş kazalarında hayatını kaybeden çocuk işçiler ve emekçiler anısına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.
1986 yılında yürürlüğe giren 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’ndan doğan mağduriyetler, 4A tescil başlangıcı ve Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) kapsamındaki iş sağlığı güvenliği sorunları masaya yatırıldı.
"Atölyedeki Risk Herkes İçin Eşit"
Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Federasyonu Başkanı Murat Aydın, atölye ve sanayi koşullarındaki tehlikelere dikkat çekerek Meclis'e somut çözüm çağrısında bulundu:
"1986 yılında yürürlüğe giren 3308 sayılı kanunun üzerinden 40 yıl geçti. Mevcut sistemde stajyer ve çıraklar için sadece iş kazası ve meslek hastalığını kapsayan kısa vadeli sigorta hükümleri uygulanıyor. Ancak atölyelerdeki pres makinesi, kimyasallar, sıcaklık, gürültü ve iş kazası riski ustayı, stajyeri veya çırağı ayırmaz; risk herkes için eşittir. Çözüm nettir ve basittir: Çıraklık ve stajyerlik dönemlerindeki ilk sigorta girişlerimiz uzun vadeli sigorta başlangıcı kabul edilmeli, sistemdeki ilk işe giriş tarihlerimiz esas alınmalıdır. Bu bir ayrıcalık değil, hak ve adalet talebidir."
"TÜİK'e Göre İşçi, Hakkını İsteyince Öğrenci Söylüyorlar"
Bursa Çıraklık ve Stajyer Sigortası Mağdurları Derneği Kurucu Başkanı Fatih Yeniay ise sistemdeki çifte standarda tepki göstererek şunları söyledi:
"Ortada büyük bir çelişki var: TÜİK verilerine gelindiğinde bizi çalışan/işçi kapsamında değerlendiriyorlar, sıra sosyal güvenlik haklarını vermeye geldiğinde 'Siz öğrencisiniz' deniliyor. İtirazımız tam da bunadır. Mesleki eğitim adı altında ucuz iş gücü oluşturulmasına izin verilmemelidir. Çırak ucuz iş gücü değil, geleceğin ustasıdır."
"Ayrıcalık Değil, Çocuk Yaştaki Emeğimizin Karşılığını İstiyoruz"
Ankara Staj ve Çıraklık Mağdurları Derneği Başkanı Suzan Dumanlı ise 11-15 yaşlarında sanayide, atölyede ve hastanede çalıştırıldıklarını belirterek, "Çocuk yaşta başlayan emeğimizin sosyal güvenlik sisteminde karşılık bulmasını istiyoruz. Ayrıca MESEM'lerde eğitim gören çocuklarımızın güvenliği konusunda kaygılıyız. Çocuklar meslek öğrenirken ölmemelidir" dedi.


Uzman bir gazeteci ve radyo Tv program sunucusu.









İlk yorumu sen yap! Düşüncelerini bizimle paylaş.