CHP Grup Başkanı Faik Öztrak, Borsa İstanbul ve yatırım fonlarında yaşanan likidite krizine ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kapsamlı bir basın toplantısı düzenledi. Yaşananları 1982'deki Banker Kastelli krizinden daha vahim bir "finansal cinayet" olarak tanımlayan Öztrak, denetim mekanizmalarının gözü önünde bir saadet zinciri kurulduğunu savundu.
"1982 BANKER KRİZİNDEN DAHA VAHİM BİR TABLO"
Piyasaları denetlemekle görevli SPK, BDDK ve Borsa İstanbul gibi kurumlar varken bu skandalın yaşandığına dikkat çeken Öztrak, şu ifadeleri kullandı:
"Geçen hafta Türkiye tarihinin en büyük finansal rezaletlerinden biri yaşandı. Bu skandal, 1982'deki Banker Kastelli krizinden daha vahimdir. Riski Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Kasım 2025'te, SPK ise 2025'in son çeyreğinde tespit ettiğini söylüyor. Finansal cinayet 'Geliyorum' dedi ama yetkililer uluslararası endeks sağlayıcılarının uyarısına kadar uzun süre göz yumdu."
"YÜKSEK RİSKLİ FONLARIN KRİZİ PARA PİYASASI FONLARINA TAŞINDI"
Sistemin işleyiş mekanizmasını ve risksiz birimlerin nasıl etkilendiğini anlatan Öztrak, sürecin zincirleme bir kriz yarattığını belirtti:
"Fiilî dolaşımı düşük hisselerle fonların değeri yapay şekilde şişirildi ve tam bir finansal saadet zinciri kuruldu. Nakit akışı yavaşlayınca hisse fonları, para piyasası fonlarından kısa vadeli borç aldı. Hisse fiyatları çökünce teminatlar eridi ve kriz, ev kredisini veya okul masrafını risksiz fonlarda tutan vatandaşın sırtına yüklendi. Sistemi yatıştırmak için Merkez Bankası bir günde 5 milyar dolar rezerv satmak zorunda kaldı."
"353 BİN YATIRIMCININ 21,4 MİLYAR DOLARLIK VARLIĞI TASFİYEDE"
SPK'nın 7 portföy yönetim şirketine ait 131 fonu tasfiye kararına değinen Öztrak; kamuoyuna yansıyan verilere göre tasfiyeye tabi tutulan varlığın 353 bin yatırımcıya ve 891 milyar liraya (21,4 milyar dolar) ulaştığını vurguladı. Faturanın millete kesilemeyeceğini belirten Öztrak, haksız kazanç sağlayanların ve sorumluların şahsi mal varlıklarına gidilmesi gerektiğini söyledi.
MECLİS ARAŞTIRMA KOMİSYONU VE ERKEN SEÇİM ÇAĞRISI
CHP olarak konunun araştırılması için TBMM'ye önerge verdiklerini duyuran Faik Öztrak, bürokratik ve siyasi bağlantıların da soruşturulması gerektiğini belirterek açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
"Kimse unvanına, makamına, Saray'daki bağlantılarına güvenmesin. Bu finansal cinayetin siyasi hesabı TBMM'de, hukuki hesabı bağımsız yargı önünde mutlaka sorulacaktır. Bütün bu krizlerin ve tablonun tek bir çözüm yolu vardır, o da erken seçimdir."


Uzman bir gazeteci ve radyo Tv program sunucusu.









İlk yorumu sen yap! Düşüncelerini bizimle paylaş.