PİYASALAR
Bulgar Levası28,3318-ayar-altin4.829,4414-ayar-altin3.770,94Gram Altın6.718,21Çeyrek Altın10.816,63Yarım Altın21.633,27Tam Altın43.134,22Cumhuriyet Altını44.600,00Dolar47,74Euro55,17Sterlin64,59AZN28,08Bulgar Levası28,3318-ayar-altin4.829,4414-ayar-altin3.770,94Gram Altın6.718,21Çeyrek Altın10.816,63Yarım Altın21.633,27Tam Altın43.134,22Cumhuriyet Altını44.600,00Dolar47,74Euro55,17Sterlin64,59AZN28,08
Deneyimini iyileştirmek ve içeriğimizi geliştirmek için çerezler kullanıyoruz. Zorunlu çerezler her zaman çalışır; diğerleri yalnızca onayınla.
Sağ Dikey Reklam Alanı

İzmir’in Troya’sı: Yassıtepe’den Zenginliğin İzleri Çıktı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin desteklediği Yassıtepe Höyüğü kazılarında, 5 bin yıl öncesine ait surlarla çevrili planlı kent yaşamı, Miken tüccarlarının izleri, silindir mühürler ve zeytin çekirdekleri gün yüzüne çıkarıldı.

Yayınlanma
Güncelleme
3 Dk Okuma Süresi

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle Bornova’daki Yeşilova Höyüğü’nün yanı başındaki Yassıtepe’de yürütülen kazı çalışmaları, kentin 5 bin yıl önceki zenginlik ve ticaret merkezini gün yüzüne çıkarıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ege Üniversitesi adına Doç. Dr. Zafer Derin başkanlığında sürdürülen çalışmalarda elde edilen bulgular, bölgenin Troya’nın en erken dönemiyle çağdaş, surlarla çevrili planlı bir kent olduğunu ortaya koydu.

"İZMİR'İN TROYASI VE ZENGİNLİĞİN BAŞLADIĞI NOKTA"

Yassıtepe’nin sadece bir yerleşim değil, tapınakları, üretim alanları, depoları ve işlikleriyle yelpaze şeklinde planlanmış bir kent olduğunu belirten Kazı Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin, şu değerlendirmede bulundu:

"O dönemde düzenli bir kent kuruluyor buraya. Tapınakları, depo alanları, üretim yerleri, işlikleriyle birlikte yelpaze şeklinde bir kent yerleşimi kuruyorlar. Dışında da sur var. Bu hemen hemen Troya’nın en eski dönemiyle çağdaştır. Yani İzmir’in bir Troya’sı diyebiliriz buraya. Buradan başlayarak ticari hayat her tarafa yayılmış. İçinde çok değerli tarım ürünleri var, metal üretiyorlar, çok değerli çanak çömlekler yapıyorlar. İzmir’in zenginliğinin başladığı noktadayız."

2026 KAZILARINDA 5 BİN YILLIK ZEYTİN VE SİLİNDİR MÜHÜRLER

2026 yılı kazı sezonunda İzmir’in tarım ve ticaret tarihine ışık tutacak çok önemli bulgulara ulaşıldı. Daha önce üzüm ve incir izlerinin bulunduğu alanda ilk kez 5 bin yıllık zeytin çekirdekleri tespit edildi. Böylece Ege ekonomisinin simgesi olan üç ana ürün aynı tarihsel tabloda birleşti. Ayrıca ticaret için bölgeye gelen Miken tüccarlarına ait mezarlar ile bu mezarların içerisinde ticari statüyü simgeleyen iki adet silindir mühür bulundu.

GÜCÜN SİMGESİ PANTER VE KENTİN YÖNETİCİSİ

Yassıtepe’deki kazılarda kentin yöneticisine (beyine) ait kabul salonu ve nesli tükenmiş yırtıcılara ait kemikler de çıkarıldı. Derin, Yeşilova’da kutsal sayılan Anadolu Parsı (panter) resimlerinin Yassıtepe döneminde yönetici bey tarafından bir güç ve prestij göstergesi olarak avlandığını belirterek, kentte 2-3 pantere ait kalıntı bulduklarını ifade etti.

DEPREMİN İZLERİ DUVARLARDA: MÖ 2800

MÖ 2800 yıllarında meydana gelen büyük bir deprem sonucu kentin surlarında ve yapılarında "S" şeklinde deformasyonlar oluştuğu, halkın eşyalarını dahi alamadan şehri terk etmek zorunda kaldığı belirlendi. Kazı başkanı Derin, depremin İzmir'in binlerce yıllık acı bir gerçeği olduğunu vurguladı.

 

İzmir’in Troya’sı: Yassıtepe’den Zenginliğin İzleri Çıktı
Kaynak: Haber Merkezi
Özgür Tuğrul
Haberin EditörüYönetici

Uzman bir gazeteci ve radyo Tv program sunucusu.

Senin de fikrin var mı?

İlk yorumu sen yap! Düşüncelerini bizimle paylaş.